• Mi újság Vámbéry gimi?

      Mi újság Vámbéry gimi?

       

      Furcsa egy éven lesz túl hamarosan mindenki, ez alól pedig nem kivétel egyetlen diák, sőt tanár sem. Ahogy látjuk 2021 közeledtét és vele együtt az esélyt, hogy tényleg elérjük a „fényt az alagút végén” és visszatérhetünk korábbi életünkhöz, úgy foglalkoztat minket egyre inkább az, milyen is lesz ez a járvány utáni jövő, ami ránk vár. Ez a jövő pedig egészen biztosan az iskolákban is hoz néhány komoly és néhány kevésbé komoly változást. A témában Valkai Anettel, a Vámbéry Ármin Gimnázium igazgatónőjével beszélgettem, aki elárulta, hogy is fog kinézni az idei tanév második féléve az iskola számára, amely egyébként az intézmény hetvenedik születésnapjára esik. 

      Mit tartogat a gimnázium számára ez a jeles, hetvenedik évforduló? 

      Az előttünk álló évben egyszerre szeretnénk megőrizni iskolánk jellegzetességét, mindazt, amit már 70 éve képvisel, egyenesen Dunaszerdahely szívében, miközben egyszerre korszerűsítjük épületét és működését. Fontosnak tarjuk, hogy megfeleljen a kor elvárásainak és diákjai a legjobb oktatásban részesülhessenek. 

      Milyen konkrét újításokat jelent mindez? 

      Többek között felújítottuk az internethálózatot az iskola egész területén, a harmadik emelet tantermeit átépítettük, így padlócserén estek át, valamint kivétel nélkül fel lettek szerelve interaktív táblákkal. Mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy felkészüljünk az úgynevezett, „hibrid tanításra”, amely átmenet lesz majd a klasszikus és a digitális oktatás közt. A diákok mostantól hozzáférhetnek a MS Office 365 online verziójához és „karácsonyi ajándékként” bebiztosítottuk a Corinth szoftvert, mely sokat segít majd a természettudományok oktatásában és tanulásában. 

      Melyik tantárgyat emelné ki a változásokkal kapcsolatban?

      Egyértelműen az informatikát, hiszen napról napra változik, más megközelítés kell a tanításához. Ezzel kapcsolatban pedig elsősorban teljesen átálltunk a Python programozási nyelv oktatására,  még a 2021-es évben pedig a robotikát is szeretnénk a tanterv részéve tenni. Az előbb említett hibrid tanítási mód alapján azonban minden tanórán lesznek kisebb-nagyobb módosítások a tananyaggal kapcsolatban.

      Magára az épületre milyen átalakulás vár?

      Már a belépéskor láthatóak lesznek a változások. Aulánkat fény és hangtechnikával szereljük fel, jól ismert mozaikablakaink mögé pedig üvegborítás kerül, a jobb szigetelés érdekében. A konyhára szintén talajcsere vár. Azonban a legjelentősebb változás az iskolai sportpálya átépítése lesz, ez esetben egy 250 ezer eurós beruházásról beszélünk, új futó-, futball- és egy multifunkciós pályával. Ez alapján elképzelhető, hogy a jövőben az órarendek átalakításával növeljük majd a tornaórák számát. Az órán kívüli sportolási lehetőségek is bővülni fognak, hiszen nálunk is csak érvényes a mondás, hogy ép testben ép lélek. 

      Mindezek mellett mire számíthatunk még az iskola jövőjével kapcsolatban?

      Jelenleg úgy tűnik, hogy még az idei tanév folyamán intézményünk részévé válik a nyelviskola is, ami így könnyebben hozzáférhető lesz iskolánk diákjai számára. Én pedig bízom benne, hogy igényt fognak tartani a nyelvvizsga megszerzésére is, hiszen ezzel nemzetközileg elismert bizonyítványt kapnak. A nyelviskola természetesen minden dunaszerdahelyi diák előtt nyitva áll.

      A hagyományos tanításon kívül min változtatott még a járvány? 

      Sajnos ebben a tanévben a karácsony varázsát sem tudtuk együtt átérezni. Gondolok itt a korábbi években már megszervezett piros pulcsis napra, az iskolai karácsonyi vásárra, vagy épp a közös éneklésre az aulában. Ezek idén mind el kellett volna, hogy maradjanak. Ennek ellenére nem kellett mindenről lemondanunk, hiszen a piros pulcsis napot is „digitalizálni” tudtuk a Zoom órák keretén belül, valamint a diákok osztálytársaikkal közösen videókat készítettek, hogy kellemes ünnepeket kívánjanak egymásnak. Mindezek mellett még, a járvány által leginkább veszélyeztetett, idős korosztály ünnepét is szebbé tették, és ablakdíszeket készítettek a dunaszerdahelyi nyugdíjas otthonokba, hogy azok lakói így is átérezhessék az ünnep hangulatát. 

      Mi lesz az idei nyitott nap sorsa?

      Mivel igazán fontosnak tartjuk, hogy minél több diák informálódhasson iskolánkról, nyitott napot azonban szinte biztos, hogy nem tarthatunk a hagyományos formában, azt is az online térbe költöztetjük. A tervek szerint január végén valósul majd meg. Az iskola weboldalán kapcsolatba léphetnek az alapiskolás diákok és szüleik tanárainkkal, az iskola vezetőségével, de akár magukkal a tanulókkal is, hiszen ők tudnak igazán mesélni arról, milyen is „vámbérysnek” lenni. 

      Köszönöm a beszélgetést.

      Én is köszönöm. És ezúton kívánok minden Diákunknak, minden Tanárunknak és az iskola Alkalmazottainak, az iskola Partnereinek, valamint online felületeink Látogatóinak meghitt, áldott karácsonyi ünnepeket és egészségben eltöltött boldog új évet, jó pihenést!

       

      Marton Máté

    • Felsőoktatási tájékoztatás - élménybeszámoló
     • Felsőoktatási tájékoztatás - élménybeszámoló

      Járványhelyzet ide vagy oda, a hetek és a hónapok ugyanúgy telnek, ez pedig minden negyedikes számára egyet jelent, a közelgő határidőket. Ezúttal leginkább az egyetemi és bármilyen más felsőoktatásra való jelentkezési határidőkre gondolunk, amik lehet, hogy a nagybetűs életnek csak az első lépései, mégis sokszor a legbonyolultabbak. Azt már sokszor hallottuk, hogy az egyetemi élet, bár hívogató a sok szabadságával és kalandjával, egyszerűnek azért nem mondható, de hogy már maga a jelentkezés is olyan nehéz lenne? Erre a kérdésre kaphatott választ az, aki december 5.-én részt vett a Vámbéry gimi negyedikesei számára tartott előadáson, ami a Diákhálózat aktivistáinak köszönhetően valósult meg. A szervezet elnöke, Leczkési Zoltán által összehívott online beszélgetésen tapasztalt és segítőkész diákok jóvoltából olyan információkat kaphattunk, amik nagyban megkönnyítik majd az előttünk álló

  • Kontakty

   • Gymnázium Ármina Vámbéryho s VJM - Vámbéry Ármin Gimnázium
   • vamberygimnazium@gmail.com
   • 421908201989 031-59129-00 - központ - sekretariát -11 - porta - vrátnica -12 - könyvelési részleg - úsek účtovníctva -17 - igazgatóhelyettes - zástupca riaditeľa -26 - személyzeti részleg - mzdové oddelenie -29 - gazdasági felelős - ekonómka -77 - igazgató - riaditeľ 031-552-2586 - iskolakonyha
   • Nám. sv. Štefana 1190/4 Dunajská Streda 92936
   • https://www.facebook.com/vamberygimi
 • Fotogaléria

   zatiaľ žiadne údaje